CALI – Isabel Martínez

Jo

Em dic Isabel Martínez, tinc 38 anys i sóc colombiana. Fa uns sis mesos que vaig arribar a Barcelona per viure amb el meu marit, que és català. Al seu costat, he tingut les meves primeres aproximacions a la ciutat, a la gent i als seus costums.

Visc al barri de Sant Andreu,  m’encanta la rambla de Fabra i Puig, l’ambient del carrer Gran de Sant Andreu (la gent, les botigues, etc.) i la sensació íntima que em transmet, és a dir, la sensació de no ser en una gran ciutat, encara que hi sigui.

Vaig créixer a Bugalagrande, un petit poble on encara hi viuen els meus pares. En finalitzar l’educació secundària, vaig escollir la ciutat propera de Cali per estudiar i per treballar. Allà, vaig passar més de 17 anys.

Cali és una capital de contrastos meravellosos: geogràfics, climàtics, ètnics, culturals, etc. Potser és per això que valoro molt les petites coses que marquen diferències al meu entorn.

Quan vaig arribar a Barcelona, vaig voler aprendre català perquè considero important mantenir les tradicions i els valors. Mantenir viva una llengua té una forta connotació d’unitat al territori d’on és pròpia i als seus habitants. El fet que aquesta ciutat proporcioni fàcilment l’oportunitat d’aprendre català, l’interpreto com un senyal d’acollida; el fet d’acceptar-la, com el respecte per la diferència i la possibilitat de compartir una cultura dins del seu mateix entorn.

La ciutat

Vista desde el Hotel Torre de Cali, 7 de la mati

Cali està ubicada al sud-oest de Colòmbia, a la vall del riu Cauca i al peu de la serralada occidental. És una ciutat dinàmica, alegre, calorosa i vibrant, amb gran diversitat ètnica i cultural on les relacions establertes entre els seus habitants, més de 2 milions, carreguen d’història i de sentit els diversos espais que la representen.

Internacionalment, Cali és reconeguda com la capital mundial de la salsa. De fet, és una ciutat musical, amb una diversitat de ritmes i balls que es troben, es fusionen i es converteixen en un eix que possibilita l’apropament i l’intercanvi entre grups.

Quan penso en Cali, recordo molt especialment que, tot i ser una persona reservada, em sentia atreta per l’alegria i entusiasme dels qui em rodejaven i acabava gaudint amb els meus amics de les diferents activitats nocturnes un cop finalitzada la jornada d’estudi o de treball.

No obstant això, Cali no és tan sols festa, sinó que ofereix una gran varietat d’activitats que cobreixen totes les expectatives de locals i visitants: activitats a l’aire lliure (pujar al Cerro de las tres cruces, visitar les rodalies de

Dona venent chontaduro a la Plaça de San Francisco, Cali (foto de Tim L Lowe)

la ciutat i els rius Pance i Felidia); esdeveniments culturals (com el festival Petronio Álvarez); esports (practicar l’Aerorumba, on es barreja l’esport amb la musicalitat pròpia de la ciutat); gastronomia (des dels millors restaurants de la zona, fins a la venda ambulant de fruites exòtiques, sucs i els típics cholaos, una mena de gelats).

Un lloc que durant tota la meva estada a Cali va ser representatiu i pel qual sento un afecte especial és La Loma de la Cruz, un espai ple de vida, artesania, música informal, “cuenteros” i molta gent, especialment passades les 6 de la tarda.

La ciutat somniada

El que més m’agrada de la meva ciutat. La seva gent, per la seva alegria i vitalitat.

El meu carrer preferit. La carrera 25 sud, al barri de San Fernando.   És un carrer meravellós que feia quan anava a la feina, a l’associació Calidris. Cali és en la seva majoria una ciutat plana, però aquest recorregut fa pujada. Els seus carrers amples, silenciosos, amb cases antigues, arbres grandiosos que refresquen i fan ombra en una ciutat tan calorosa, m’aporten multitud de grats records.

Un lloc per passejar. Un dels meus recorreguts favorits era caminar per l’Avenida Colòmbia fins al Zoològic de Cali. Ja fos per la ruta del riu o serpentejant pels carrers dels barris limítrofs, o bé passant per parcs i museus.

La Pitahaya, una fruita exòtica i deliciosa

Un menjar. L’oferta gastronòmica de la ciutat és molt variada, però de la regió, una cosa que em fascina és trobar a cada cantonada parades de venda de sucs i fruita fresca tan particular com el chontaduro, el borojo, el lulo i el mango, entre altres.

Un restaurant. El “Mirringa Mirronga”, al barri de San Fernando. Simplement perquè era un lloc de trobada amb els meus companys de feina on podíem gaudir d’un menú senzill, deliciós i molt natural. Tot i no ser un lloc de menjars regionals, m’atreia especialment la qualitat del menjar i, particularment, les amanides fresques i cruixents i els sucs de fruita.

Una botiga o un mercat. El mercat Alameda. Per la diversitat que es pot trobar, de persones, colors, sabors i aromes.

 

Un lloc on ballar. Encara que no sóc una persona a qui li agradi molt anar als llocs per ballar, a Cali n’hi ha una multitud: Tin Tin Deo i Rucafé, són espais molt freqüentats per la meva colla d’amics.

Dia de la balsada pel riu Cauca, a l’Hormiguero.

Una festa o tradició típica de la meva ciutat. El alumbrado o Día de las velitas, és la nit del 7 de desembre. Per tradició religiosa, s’encenen espelmes a l’entrada de les cases, fins i tot es tanquen illes senceres i es decoren els carrers amb espelmes i fanals perquè la verge beneeixi les llars. A les poblacions a prop del riu, es fan balsadas. És una festa molt arrelada, concorreguda i celebrada.

Una hora del dia en què la meva ciutat em sembla més bonica. Segons les hores del dia, els ritmes canvien. Les hores de sol i calor, passen lentes i, cap a les 17:30 de la tarda, la ciutat es refresca amb el vent que arriba de les muntanyes i la fa més amena per passejar i fruir de totes les activitats.

Una època de l’any en què recomaneu anar-hi. Durant tot l’any! La seva ubicació i clima fan que les alternatives d’entreteniment siguin diverses: esport, ball, festa, cultura, etc. Cali és la seu de diversos esdeveniments nacionals i internacionals, que poden orientar al visitant per escollir quan anar-hi.

Vistes de Cali des de l’església de San Antonio un dia de Carnaval

FITXA TÈCNICA

Cali – Colòmbia

Situació geogràfica. Amèrica del Sud. Cali està situada a la vall del riu Cauca, al sud-oest de Colòmbia. La distància amb la capital, Bogotà, és de gairebé 500 kilòmetres

Població de la ciutat. 2.294.643 habitants

Moneda. Peso colombià

Llengua. Castellà

Com arribar-hi. Des de Barcelona, cal fer escala a Madrid per arribar fins a l’aeroport Alfonso Bonilla Aragon de Cali

Durada del viatge. 17 hores 30 minuts aproximadament

Preu aproximat del bitllet d’anada. Al voltant de 650 euros

A %d bloguers els agrada això: